Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων για το χωροταξικό σχέδιο του << Καλλικράτη >>, τις έδρες των δήμων, αποπροσανατολίζουν τους κατοίκους των δήμων, το λαό γενικότερα από το βασικό και την ουσία της νέας αρχιτεκτονικής δομής όπως ονομάζεται το σχέδιο << Καλλικράτης >>. Υπάρχει σκοπιμότητα σ’ αυτό, που μεθοδεύει η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε οποιαδήποτε λαϊκή αντίδραση και διαμαρτυρία να εκτονωθεί σ’ αυτό το πεδίο. Η τεχνητή ένταση υποκρύπτει το βαθύ αντιδραστικό περιεχόμενο της νέας αυτής διοικητικής μεταρρύθμισης συνέχειας της προηγούμενης, που πρέπει να συσκοτισθεί στα μάτια του λαού.

    Ο << Καλλικράτης >> χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως βασικός πυλώνας  του προγράμματος σταθερότητας, σηματοδοτώντας έτσι τη σύνδεση του με τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε τομείς όπως υγεία, πρόνοια, παιδεία κ.α. Ταυτόχρονα η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, αφού η χρηματοδότηση μιας σειράς υπηρεσιών που θα περάσουν στους δήμους και τις περιφέρειες θα συνδέεται με τη φορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον θα ανοίξει ο δρόμος για τη δράση του κεφαλαίου με καλύτερους όρους σε διάφορους τομείς με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους.
    Αυτό που επιδιώκει η αστική τάξη της χώρας μας με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε είναι η συγκρότηση ενός αποτελεσματικότερου ταξικού μηχανισμού, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η όποια συζήτηση αναπτύσσεται γύρω από τοπικιστικά ζητήματα ( πχ έδρα νέων δήμων ) είναι άκρως αποπροσανατολιστική και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα γιατί κρύβουν την αλήθεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αποκεντρωμένα τμήματα του αστικού κρατικού μηχανισμού. Ως τέτοιος κρίκος του κράτους με τα δικά του εργαλεία, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ( χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, γενίκευση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, υπονόμευση συλλογικών συμβάσεων ) , της επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θέλουν να διασπάσουν το ενιαίο χαρακτήρα κοινωνικών τομέων όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία κ.α. Να διευκολύνουν την κερδοσκοπική – εμπορική δραστηριότητα σ’ αυτούς τους τομείς και τη γρηγορότερη διείσδυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι λιγότεροι δήμοι και περιφέρειες, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Όλοι μιλούν για λιγότερο κράτος και << αποκέντρωση >>. Μια << αποκέντρωση >> που στην ουσία είναι συγκέντρωση για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Δηλαδή : θα υπάρχει μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί το πεδίο δράσης επιχειρηματιών η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου ( ιδιωτικοποιήσεις, χρήσεις γης, πράσινη ανάπτυξη κ.α). Λόγω της πληθυσμιακής συγκέντρωσης θα μεγαλώσει το αντικείμενο των μεγάλων δημοσίων έργων και έργων υποδομής και θα αναλαμβάνουν την κατασκευή τους κολοσσοί του κλάδου. Εκεί αποσκοπούσαν και οι προτάσεις όπως όλος ο νομός ένας δήμος.
Ο << Καλλικράτης >> θα αποτελέσει εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Με την εφαρμογή του καταργούνται πάνω από 4.000 νομικά πρόσωπα που λειτουργούσαν στο πλαίσιο της σημερινής δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι να βρεθούν στην ανεργία πάνω από 35.000 συμβασιούχοι και στην ανασφάλεια το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων και αυτών που εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η κυβέρνηση, τώρα, που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο με τις λιγότερες αντιδράσεις, διατείνεται ότι κανένας από τους μόνιμους και τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν θα χάσει τη δουλεία του. Απλώς θα μεταταχθεί στις νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν με τη σύσταση των νέων οργανισμών, των Ο.Τ.Α.
Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν νέοι οργανισμοί και νέες υπηρεσίες στους  Ο.Τ.Α  και δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι κανείς από τους προαναφερόμενους εργαζόμενους δεν έχει εξασφαλισμένη θέση εργασίας στη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας. Από κυβερνητικά χείλη (βλ. Πάγκαλος) αλλά και από το συνήγορο του πολίτη έχει διακηρυχτεί σε όλους τους τόνους πως μονιμότητα υπάρχει όταν υπάρχει η θέση για την οποία ο μόνιμος υπάλληλος προσελήφθη. Ποιος εγγυάται ότι στους νέους οργανισμού των Ο.Τ.Α δεν θα καταργηθούν σημερινές μόνιμες θέσεις ; Κι αν δεν είναι σίγουροι για τις θέσεις τους οι μόνιμοι, πώς θα είναι σίγουροι οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ; Άλλωστε υπάρχει το δεδομένο ότι η κυβέρνηση και η ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί (ΔΝΤ, Ε.Ε) έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα μειωθούν δραστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις.
Καμία διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δεν συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία, καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων, η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων ομοειδών αγροτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της τριαντάχρονης ένταξης στην ΕΟΚ – ΕΕ. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη μια ή άλλη επιλογή της ένωσης δήμων.
Σήμερα οι διεργασίες σε κοινωνικό επίπεδο είναι έντονες, τα αποκρυσταλλώματα τους σε πολιτικό επίπεδο θα διευρύνουν ή θα συγκροτήσουν νέες δυνάμεις που θα παλεύουν στον αντίποδα της φιλομονοπωλιακής, φιλοιμπεριαλιστικής πολιτικής. Με βάθρο τη πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τη κοινωνική συμμαχία εργατικής τάξης, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς με στόχο τη λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία οι επερχόμενες εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό εφαλτήριο για την ένταση της λαϊκής πάλης, της αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης μακριά από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους δορυφόρους τους ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ.
Οι κομμουνιστές που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιδραστική, βάρβαρη πολιτική Ε.Ε, ΔΝΤ και των κομμάτων τους αναδεικνύουν το πολιτικό περιεχόμενο της διοικητικής δομής της χώρας, την σύνδεση της με την οικονομία κόντρα στον αποπροσανατολισμό και παραπλάνηση του κόσμου, ότι οι εκλογές στη τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Είναι χοντρό ψέμα, κρύβει υποκρισία και το καλλιεργούν εσκεμμένα τα κόμματα του δικομματισμού και οι εταίροι τους.
Καμιά αυταπάτη, οι εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση είναι καθαρά πολιτικές, συνδέονται άμεσα με τις αντιλαϊκές αντιδραστικές επιλογές και βοηθούν στο πέρασμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Οι συνδυασμοί που θα στηρίξει το ΚΚΕ αποτελούν την μοναδική εγγύηση για μια τοπική αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων, γενικότερα του λαού που θα διεκδικεί, θα αγωνίζεται, θα αντιστέκεται πραγματικά μαζί με το λαό.


ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου