Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Φεύγει η 19 Μ.Ε. – Παραμένει το προσωπικό στην Πιερία – Αξιοποιείται το στρατόπεδο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου για την τύχη της 19 Μ.Ε. που βρίσκεται στην Ανδρομάχη.

Το ερώτημα
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου έχοντας πληροφορίες για την μεταφορά της 19ης Μονάδας Επιστρατεύσεως από την Ανδρομάχη στην Βέροια και εκφράζοντας την αγωνία των εργαζόμενων σ αυτήν (στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού) κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπ. Εθνικής Άμυνας ρωτώντας:


-    Μήπως η παραμονή της 19 ΜΕ στην Κατερίνη και η εγκατάσταση και άλλων μονάδων επιστράτευσης στο χώρο της, αφού υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις, θα έχει λιγότερο κόστος και θα είναι λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη για το Στρατό Ξηράς;  
-    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να μην χαθούν πολύτιμες θέσεις εργασίας για την Πιερία με την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση  της 19 ΜΕ στη Βέροια;
Στην συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή (Παρασκευή 7-10-2010) ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η 19 ΜΕ είναι η τελευταία στρατιωτική μονάδα που υπάρχει στην Κατερίνη, απασχολεί προσωπικό που ανησυχεί και δεν επιθυμεί να βρεθεί στη Βέροια, υπάρχει πολιτικό προσωπικό (φύλακες) που θα χάσουν τη δουλειά τους. Επεσήμανε την αρτιότητα του στρατοπέδου στην Ανδρομάχη και την δυνατότητα που έχει να φιλοξενήσει κι άλλες μονάδες  επιστράτευσης και αν τελικά επικρατήσει η άποψη να μετεγκατασταθεί η μονάδα στη Βέροια θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στην μονάδα.

Η απάντηση
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης στην απάντησή του είπε πως η μονάδα θα μεταφερθεί στην Βέροια μετά τον Ιούλιο του 2011. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουν το καθήκον να επανασχεδιάσουν και να αναβαθμίσουν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με βασικό στόχο ασφαλώς την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά παράλληλα με δεύτερο στόχο τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του επανασχεδιασμού η ηγεσία του Στρατού Ξηράς έχει κατ’ αρχήν αποφασίσει τη μεταφορά της Μονάδας στη Βέροια, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί και η οργανική διαταγή. Προβλέπω, κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό θα γίνει μετά τον Ιούλιο του 2011».
Για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στην μονάδα δεσμεύτηκε πως θα παραμείνει στην Πιερία. Είπε στην απάντησή του ο κ. Μπεγλίτης:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω κύριε συνάδελφε, ότι οι εργαζόμενοι, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Μπορώ να σας πω ότι είκοσι πέντε στρατιωτικοί και το πολιτικό προσωπικό θα έχουν τη δυνατότητα -και πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε σήμερα- να παραμείνουν στην Κατερίνη μετατιθέμενοι είτε στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που εδρεύει στο Λιτόχωρο είτε μετατιθέμενοι στην 693 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μελετήσει τις ανάγκες τους, έχουμε δει τις οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις έτσι ώστε να παραμείνουν -και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό κι εσείς με τη σειρά σας να μεταφέρετε αυτή τη διαβεβαίωση- στη Κατερίνη».

Η αξιοποίηση των στρατοπέδων
Στην δευτερολογία του ο κ. Παπαγεωργίου έθεσε θέμα αξιοποίησης των στρατοπέδων που παραμένουν ανενεργά. Είπε ο κ. Παπαγεωργίου:
«Σε μία περίοδο που αναζητούμε, κύριε Υπουργέ, λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα, θέλω να σας πω ότι στην Πιερία υπάρχουν μέσα στην πόλη στην ουσία, τρεις τέσσερις μεγάλες εκτάσεις από παλιά στρατόπεδα -όπως στην περιοχή της Καισάρειας, στην περιοχή του Σβορώνου, στην περιοχή της Ανδρομάχης, στα όρια του Δήμου Πιερίας- τα οποία είναι καταπληκτικά ακίνητα προς εκμετάλλευση.
Δυστυχώς λιμνάζουν, υπάρχουν διάφορες ιδέες, σε ένα απ’ αυτά μάλιστα –και καλά έκανε- πήρε η Εκκλησία το παρεκκλήσι και το αξιοποίησε έτσι για χώρο τελετουργιών και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων. Αλλά επιμένω κύριε Υπουργέ -δεν ξέρω ποιες είναι οι σκέψεις σας με την ευκαιρία αν έχετε να μας πείτε κάτι- για το τι θα γίνει μ’ αυτά τα ακίνητα τα οποία είναι αστικά ακίνητα, δεν είναι ακίνητα ας πούμε σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν τεράστια αξία και σημασία για την ανάδειξη της πόλης, για την επέκταση της πόλης πιθανά, για χρήσεις οι οποίες θα προσφέρουν ας πούμε και στην τοπική κοινωνία και στην ανάπτυξη».

Ο κ. Μπεγλίτης απαντώντας στο ερώτημα του κ. Παπαγεωργίου για την καλύτερη δυνατή αναπτυξιακή αξιοποίηση των ανενεργών ή αποδεσμευμένων στρατοπέδων, τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία, είπε:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως και την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι ήδη με τον πρόσφατο νόμο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή απεμπλέκουμε την όλη διαδικασία –δεν σας κρύβω ότι μέχρι τώρα επιβαρυνόταν με μεγάλη γραφειοκρατία- έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα ανενεργά και αποδεσμευμένα στρατόπεδα από τις τοπικές κοινωνίες, από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, από τους φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς αντάλλαγμα, έτσι ώστε να τίθενται στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Δηλαδή, με άλλα λόγια, να υπερασπιζόμαστε τις τοπικές οικονομίες με όρους δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα, το Στρατόπεδο Κολουμβάκη, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η 19η Μονάδα Επιστράτευσης, μπορώ να σας πω ότι θα αξιοποιηθεί. Ήδη αυτό το στρατόπεδο είναι ενταγμένο στον κατάλογο των αποδεσμευμένων στρατοπέδων. Άρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε και στη βάση βεβαίως σχεδιασμού και προτάσεων των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου