Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην υγεία

Με πρωτοβουλία εργαζομένων δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Κολινδρού συντάχθηκε και διακινείται για υπογραφή  το παρακάτω κείμενο – διαμαρτυρία.
Παρακαλούμε να δημοσιευτεί για να λάβουν γνώση οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α.  και να διευκολυνθεί η συλλογή των υπογραφών.



Γκέκας Θωμάς
Κομπατσιάρης Χρήστος
Μίγκος Γεώργιος
Φανιός Ηλίας
Πλιάμης Αντώνης
Κωνσταντός Αθανάσιος
Τόλιος Γεώργιος
Κόρακα Αλεξάνδρα
Μαστοροτάσιου Όλγα
Κάνουρα Αικατερίνη
Χειμώνα Μαρία
Πατσιούρα Παγώνα

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις περικοπές ασφαλιστικής κάλυψης σε φάρμακα  και εξετάσεις από τον ΟΠΑΔ

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για τις συνεχείς περικοπές που γίνονται σε βάρος μας, στα ζητήματα υγείας.
«Πρώτα η υγεία….» « Υγεία νάχουμε και όλα γίνονται….» « Στην υγειά μας……»  «Γειά σου… (αντί για καλημέρα)…» και   πολλές άλλες εκφράσεις χρησιμοποιούμε όλοι σαν Λαός για να τονίσουμε ότι η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο.
 

Τι κάνει όμως η πολιτεία στον 21Ο αιώνα,   πού όλοι θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να έχουμε Δωρεάν την Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Μέρα με τη μέρα – χρόνο με το χρόνο  μετατρέπει την υγεία και το φάρμακο σε εμπόρευμα  στο οποίο πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν χρήματα.
Με λιγότερο ψωμί, με λιγότερη διασκέδαση, με μπαλωμένα ρούχα, ζώντας τέλος πάντων φτωχικά μπορούμε να  επιβιώσουμε Με τα αλλεπάλληλα    όμως  μέτρα περικοπών στα ζητήματα Υγείας υπονομεύουν την ίδια τη ζωή μας.!!!  

-    Από 13-4-2009 Το γενικό Λογιστήριο του κράτους απαγόρεψε στον ΟΠΑΔ την κάλυψη 87 εξετάσεων επειδή δεν περιέχονται στα προεδρικά διατάγματα που είχαν εκδοθεί από το 1991 μέχρι τότε.
Σ' αυτές περιλαμβάνονται σημαντικές εξετάσεις που αφορούν π.χ. τους καρκινοπαθείς όπως σπινθηρογράφημα ολόσωμο οστών, καρκινικοί δείκτες κλπ. ή το test AIDS για εγκύους. Αντισώματα ηπατίτιδας C, λιθοτριψία με LASER κλπ. Από τις εξετάσεις που περικόπηκαν, μία απ' αυτές - η αρθροπλαστική ισχύου και γόνατος - στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, άλλες επτά εξετάσεις στοιχίζουν από 117,39 έως 190,76 ευρώ, άλλες 15 εξετάσεις στοιχίζουν από 50 έως 100 ευρώ και οι υπόλοιπες 64 εξετάσεις στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ.
-    Από 1/1/2010 επανήλθε η Λίστα φαρμάκων που έθεσε εκτός κάλυψης εκατοντάδες Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Πρόκειται για 300 κατηγορίες γνωστών φαρμάκων που αντιστοιχούν σε περίπου 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης.
-    Με το επιχείρημα ότι μπαίνει τάξη σε έναν κυκεώνα (για διευκρινίσεις σχετικά με επίσημες ανακοινώσεις, ΠΔ κτλ.),  με το άρθρο 24 του νόμου 3867 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α' 128/3.8.2010,   οι 87 πράξεις του 2009 έγιναν τώρα περισσότερες από 220 που δεν καλύπτονται.

Πρόκειται για εξετάσεις που αφορούν στην πρόληψη και είναι, όπως τις λένε οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, «μικρής και μεσαίας κλίμακας». Δηλαδή για εξετάσεις που κυμαίνονται μέχρι 20 ευρώ, οι οποίες αν δεν καλυφθούν απ' το Ταμείο μπορεί να πληρωθούν σε τετραπλάσια τιμή στην ελεύθερη αγορά. Για παράδειγμα εξαιρούνται 11 εξετάσεις - π.χ. για αντισώματα ηπατίτιδας C - που στοιχίζουν από 3,67-23,48 ευρώ. Επίσης εξαιρείται η κρεατίνη ούρων - που πληρώνεται με 4 ή 5 ευρώ με βάση τις ενδεικτικές τιμές - και είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση ασθενούς για παθήσεις των νεφρών του.

Με βάση τη λογική του νόμου  και ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν πλήρωναν για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο, γιατί αυτή καλυπτόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτή σήμερα μπορεί να εξαιρεθεί.

Για όλα τα παραπάνω και για όσα ακόμα μας ετοιμάζουν  ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ   την κυβερνητική πολιτική, που εκτός του ότι μας  οδηγεί  στην φτώχεια, την ανέχεια και την ανασφάλεια με τις   περικοπές στους μισθούς και την συνεχή  αύξηση της άμεσης και έμμεσης  φορολογίας, μας καταδικάζει να ακριβοπληρώνουμε και   την Ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, ενώ δώσαμε και δίνουμε δισεκατομμύρια γιαυτή μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ την αδράνεια των συνδικαλιστικών οργάνων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, που για τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ίδια μας τη ζωή, αντί να οργανώσουν την αντίσταση ΟΛΩΝ των εργαζομένων, βάζουν ουσιαστικά πλάτη με τη στάση τους στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Είναι ντροπή στον 21Ο αιώνα με την τεράστια  ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας, εμείς να αισθανόμαστε   τέτοια αβεβαιότητα και ανασφάλεια και να ευχόμαστε να μην αρρωστήσουμε. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν και εξασφαλισμένη για όλο το λαό. Αν η πολιτεία δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει τουλάχιστον αυτό τότε δεν είναι άξια για τίποτε άλλο.

Την παρούσα την στέλνουμε ως κραυγή απόγνωσης προς την κυβέρνηση, τον τύπο, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΔΥΠ,  και στα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. Πιερίας
(Το κείμενο διακινείται για υπογραφή από ομάδα πρωτοβουλίας εργαζομένων στο Δήμο Κολινδρού)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου