Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τρία έργα ενίσχυσης πολιτιστικών

Ακόμη τρία έργα ενίσχυσης πολιτιστικών θεσμών εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων είναι 2.869.500 ευρώ.

Φορείς υλοποίησης είναι η Πιερική Αναπτυξιακή, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και ο Δήμος Κιλκίς.



Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «οι πολιτιστικοί θεσμοί στην περιφέρεια αποτελούν δείγμα κοινωνικής προόδου. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν μπορούν να αποτελούν μονοπώλιο των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου έχουμε και συσσώρευση των πολιτιστικών υποδομών και θεσμών. Γι’ αυτό και προκρίνουμε την ενίσχυση μέσω του ΕΣΠΑ πολιτιστικών θεσμών της περιφέρειας, ώστε ο Πολιτισμός να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι θεσμοί που ενισχύουμε είναι σημαντικοί και έχουν εδραιωθεί στις περιοχές όπου υλοποιούνται. Τόσο το Φεστιβάλ Ολύμπου, όσο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία με εμβέλεια σε διεθνές επίπεδο. Με τις χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ κατορθώνουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των θεσμών, την καθιέρωσή τους και την παραγωγή πολιτισμού και τέχνης σε τρεις Νομούς εκτός Θεσσαλονίκης. Ενισχύουμε ταυτόχρονα και την πολιτιστική εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που εκτός από πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά διαθέτει και παραγωγή σύγχρονου έργου, πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό και το κοινό για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δε θα μείνουμε μόνο στα τρία έργα για τη Θεσσαλονίκη και στα τρία για την περιφέρεια, αλλά συνεχίζουμε τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ, μέχρι του σημαντικού ποσού των 29 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αποφασιστεί πως θα διατεθούν για την ενίσχυση των πολιτιστικών θεσμών».

Τα τρία νέα έργα, που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι:

«Φεστιβάλ Ολύμπου 2011 - 2013» - Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. προϋπολογισμού 799.500 ευρώ. Αντικείμενο της πράξης είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου για τα έτη 2011 έως και 2013 κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 39 χρόνια στο Νομό Πιερίας φιλοξενώντας κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η δομή του φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις αρχαίου δράματος, σύγχρονου θεάτρου, συναυλίες κλασσικής και μοντέρνας μουσικής, εικαστικών και διαλέξεις αρχαιολόγων Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου (αρχαίο θέατρο Δίου), στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο Μεσογειακό Κέντρο ψηφιδωτών και στον περίβολο του μνημείου του Ι. Ν. Παναγίας της Κονταριώτισσας.

«Διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας 2010 - 2015» - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην ενίσχυση της διοργάνωσης των ετήσιων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας κατά την περίοδο 2010 έως 2015. Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Νάουσας είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μικρού μήκους ταινία και στον ψηφιακό κινηματογράφο. Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή που το φέρνει στην πρώτη σειρά των εξελίξεων στη νέα ψηφιακή εποχή του κινηματογράφου και συμβάλλει στη διαμόρφωση του διακριτού του χαρακτήρα. Εκτός από την κεντρική εκδήλωση που αφορά στην προβολή ταινιών μικρού μήκους (ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές, κινουμένων σχεδίων, κινητών τηλεφώνων, σπουδαστικές), το φεστιβάλ έχει εμπλουτίσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του με πλήθος εκδηλώσεων που άπτονται όλων των σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας υλοποιεί δράσεις αναπτυξιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και ενδιαφέρον.

«Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & Παντομίμας Κιλκίς» - Δήμος Κιλκίς προϋπολογισμού 981.000 ευρώ. Η πράξη αφορά στη διενέργεια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς» διάρκειας εννέα ημερών, για έξι έτη, από το 2010 έως και το 2015. Το Φεστιβάλ κορυφώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και περιλαμβάνει:
-    Παραστάσεις κουκλοθέατρου (έως πέντε ημερησίως), μονογραφικές – μονοθεματικές εκθέσεις, δρώμενα, εργαστήρια κατασκευής κούκλας, σεμινάρια καλλιτεχνών.
-    Διαγωνισμό θιάσων νέων καλλιτεχνών και παραγωγή παραστάσεων βραβευμένων θιάσων.
-    Διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με παράλληλες παραστάσεις και προβολές χρηματοδοτούμενες από διάφορα Ινστιτούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου