Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

12 προτάσεις για τον πολιτισμό

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στις εκλογές του Νοέμβρη η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ είναι υποχρεωμένη να πείσει τον πολίτη της Κατερίνης ότι στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο μια δύναμη χρηστής διαχείρισης, αλλά και μια προωθητική δύναμη που μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες προβάλλει και υπηρετεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν οικοδομήθηκε ποτέ ένα σοβαρό και γερό κοινωνικό κράτος, με καθορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς και από τους πολίτες, αλλά αντίθετα οι πολίτες διαπαιδαγωγήθηκαν στα πελατειακά κυκλώματα του δικομματισμού και στις δουλείες που αυτά συνεπάγονταν, δεν επέτρεψε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης να υπηρετήσει τον βασικό λαϊκό του στόχο.

Ο πολιτισμός αποτελεί βασική συνιστώσα μιας σύγχρονης αντίληψης για την ταυτότητα ενός τόπου—ακόμα και σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Με μια πολυδιάστατη προσφορά σε όλες τις μορφές τέχνης η τοπική αυτοδιοίκηση ενθαρρύνει και προάγει τον πρωτογενή πολιτισμό, θεσμοθετεί γόνιμες και δημιουργικές σχέσεις με τους πολίτες.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό είναι και αναντικατάστατος και αναγκαίος. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, οφείλει να δημιουργεί και να υποστηρίζει τις απαραίτητες υποδομές ενός ευρύτατου δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων πολιτισμού, που περιλαμβάνει σχολεία πάσης φύσεως, βιβλιοθήκες, μουσεία, θεατρικούς-συναυλιακούς χώρους, αρχεία,  χώρους κινηματογράφου, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Οφείλει να διασφαλίσει ένα οργανωμένο πλαίσιο μέσα από το οποίο τόσο οι καθιερωμένες μορφές τέχνης, όσο και οι πειραματικές, αλλά και οι ερασιτεχνικές, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ελεύθερα.

Οι υποδομές αποτελούν βασικό στοιχείο για την υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής μας. Γι’  αυτό απαιτείται βελτίωση των υπαρχόντων θεσμών και προσπάθεια για εύρεση και δημιουργία νέων. Τα μεγάλα έργα για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι:

·        η γενναία χρηματοδότηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (τουλάχιστον 3 βιβλιοθηκονόμοι αντί μίας τώρα, ενόψει και των αλλαγών που θα μετατρέψουν την Κατερίνη σε πόλη 85.000 ανθρώπων) και η δημιουργία παραρτημάτων στους νέους χώρους των παλαιότερων δήμων (Παραλία, Μηλιά κλπ).

·        η απόκτηση Δημοτικού Θεάτρου πάγιο αίτημα των προοδευτικών ανθρώπων της πόλης ήδη από τη δεκαετία του 1960.

·        Θερινό θέατρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Για την περίοδο του καλοκαιριού προτείνεται η προώθηση παραστάσεων τόσο στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα αφού η επιτυχημένη ανταπόκριση του κόσμου και η ικανοποίηση των ανθρώπων του θεάτρου είναι θετική.

·        η αξιοποίηση του κτηρίου Τσαλόπουλου και η μετονομασία του (Δημοτική Πινακοθήκη Κατερίνης ή Κέντρο Ιστορίας/Πολιτισμού) όπως και η αξιοποίηση της Αστικής Σχολής Αικατερίνης.

·        η προστασία και ανάδειξη των μνημείων της πόλης (αρχιτεκτονική, έργα τέχνης, δημόσια μνημεία).

·         η στήριξη των υποδομών σε συνοικιακό επίπεδο, η δημιουργία χώρων οι οποίοι να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαζικούς φορείς. Η υλοποίηση αυτού του στόχου μάς ενδιαφέρει άμεσα καθώς θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά.

·         Η καλύτερη οργάνωση, χρηματοδότηση και αξιοποίηση του Δημοτικού Κινηματογράφου (προβολές, αφιερώματα σε σκηνοθέτες και εθνικές σχολές, συζητήσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις)

·        Κέντρο Ιστορίας Δήμου Κατερίνης. Σκοποί του: Η ανάδειξη της φυσιογνωμία της πόλης μας,  μέσα από όλη την ιστορική της διαδρομή, με τη  συγκέντρωση, καταγραφή,  επεξεργασία και παρουσίαση του ιστορικού  υλικού (εκδόσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις κ.λπ.). Επίσης με  εκδηλώσεις, ώστε να τονωθεί η ιστορική μνήμη και να γίνει σεβαστή η ιστορία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν φωτογραφίες, εφημερίδες, παλιά βιβλία, έγγραφα, ντοκουμέντα, προφορικές μαρτυρίες, ενδύματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τους τόπους προέλευσης των κατερινιωτών (Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη, Καταφύγι, Λιβάδι κλπ).

·        Διάλογος για τη μετατροπή του Φεστιβάλ Ολύμπου σε Φεστιβάλ Ολύμπου και Κατερίνης.  Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το θαυμάσιο δείγμα εκλεκτικισμού του 1905 (πρώην  Τσαλόπουλου), θα μπορούσε με λίγη φαντασία να μεταβάλει την Αστική Σχολή (αξιοποιώντας και τον αύλειο χώρο) σε χώρο καινοτομιών σε τομείς όπως είναι η ποιοτική μουσική, εγκαταστάσεις εικαστικές, απαγγελίες. Με λίγη τεχνική φροντίδα ο χώρος του Ανοιχτού Θεάτρου στο πάρκο μπορεί να μεταβληθεί σε χώρο ζωντανό παρέχοντας δροσιά και διασκέδαση. Τέλος, η ένταξη στον νέο δήμο και της Παραλίας επιτρέπει την εκτίναξη του θεσμού και στον παραθαλάσσιο Δήμο Κατερίνης με υπαίθριες συναυλίες, εκθέσεις δημόσιας γλυπτικής ενώ η αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου, δυτικά της πόλης, προσφέρεται για σύγχρονα νεανικά σύνολα και συγκροτήματα με ελληνικό, βαλκανικό και μεσογειακό ενδιαφέρον.

·        Ακόμη, για το επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας του Δήμου Κατερίνης ο ΠΟΔΚ θα πρέπει να καθορίσει το νέο του πρόγραμμα. Μερικά θέματα: Δημιουργοί της πόλης, Τέχνη στις γειτονιές, Δράσεις για το Παιδί και τους νέους, Εκδόσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Αικατερίνεια, συναυλίες με καλλιτέχνες της έντεχνης και νεανικής εναλλακτικής ελληνικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις εικαστικού περιεχομένου, συναντήσεις λογοτεχνίας, δράσεις και εργαστήρια παιδαγωγικού χαρακτήρα.

·         Στόχος μας θα πρέπει να είναι ακόμα η δημιουργία νέων τμημάτων: λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τμήμα κεραμικής και αγγειοπλαστικής, τμήμα απασχόλησης του παιδιού, κοσμήματος, Αγιογραφίας, Ζωγραφικής παιδιών και Ζωγραφικής ενηλίκων, καθώς και για τα τμήματα  video–Kινηματογράφου και Φωτογραφίας τα οποία είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της Κατερίνης κυρίως των παιδιών των εργαζομένων και των μισθωτών.

·         Ταυτόχρονα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης (ελάχιστο σε σχέση προς τις πραγματικές ανάγκες του) ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα οργανωτικά και ποιοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου