Πιερία 29 Σεπτεμβρίου – 03 Οκτωβρίου 2010
Η σημερινή επώδυνη κρίση, η οποία γίνεται και στην Ελλάδα ολοένα και πιο αισθητή, καθιστά την ελληνική παιδεία και το πνεύμα του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού αναμφισβήτητη ελπίδα και διαρκή πρόκληση για όλους τους λαούς.
Με αυτήν την ελπίδα, το Ταμιείον Θράκης – Μη Κυβερνητικός και Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ξάνθη το 1994 - επεκτείνει πέραν της Θράκης το πρόγραμμα «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού». Οι βάσεις του προγράμματος αυτού τέθηκαν στην Θράκη το 1996, ενώ αντίστοιχες δράσεις έχουν κατά το παρελθόν υλοποιηθεί στα Αρχαία Άβδηρα, στο Καστελόριζο, στο Δίον, στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς και στη νότια Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο του Έργου: «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας», το Ταμιείον Θράκης υλοποίησε το 2ο κατά σειρά Διεθνές Θερινό Σχολείο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Ξενοδοχείο Αντώνιος, από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου 2010. Ενώ, από 8-13 Σεπτεμβρίου υλοποίησε το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ερέτρια της Εύβοιας, στο οποίο συμμετείχαν 20 μετανάστες προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στην Πιερία από 29 Σεπτεμβρίου έως 03 Οκτωβρίου 2010.
Το Σχολείο αυτό πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Πιερία και θα συμμετάσχουν 20 ενήλικοι μετανάστες, γυναίκες και άνδρες, προερχόμενοι από τις χώρες Αλβανία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία που διαβιούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και Ρομά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν εντατικά σε όλες τις μορφές του ελληνικού πολιτισμού: γλώσσα, τραγούδι, αρχαίο θέατρο, χορός, ιστορία και φιλοσοφία του πολιτισμού.
Το ως άνω Έργο πανελλήνιας εφαρμογής, υλοποιείται από τους φορείς: Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) – Ταμιείον Θράκης – Πανελλήνια Οργάνωση «Η Ελληνική Εστία» (Π.Ο.Ε.Ε.) – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης / Αποστολή Αθήνας – Γραφείο Διαμεσολάβησης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης / Αποστολή Όσλο – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Έργο χρηματοδοτείται, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 14344/ΕΥΔ&ΠΤΣ 873 Υπουργική Απόφαση της 01.04.2010, από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ / EEA Grants) κατά 45,6% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 54,4%.
Κεντρικός πυρήνας του Έργου είναι η παροχή υπηρεσιών με τη δημιουργία και χρήση πρότυπης Ολιστικής και Βιωματικής Μεθόδου γλωσσικής και πολιτισμικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και η λειτουργική – δημιουργική σχέση τους με τον υπόλοιπο πληθυσμό της επικράτειας.
Στόχοι του Έργου είναι:
• Η πολύπλευρη στήριξη μειονοτήτων, μεταναστών, Ρομά, προσφύγων, αλλοδαπών, ομογενών, ανδρών και γυναικών.
• Η άμεση κινητοποίηση των ομάδων στόχου, αλλά και του κοινωνικού ιστού, για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων.
• Η άρση των ανισοτήτων.
• Η άμβλυνση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα μέσα από το
• τραγούδι, το θέατρο, το χορό, την ποίηση και την φιλοσοφία.
Αναμενόμενα οφέλη με την ολοκλήρωση του Έργου είναι:
• Αποκόμιση γνώσεων που θα βοηθήσουν τις ομάδες-στόχο να έχουν άμεση και ευκολότερη αλληλεπίδραση με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
• Συμμετοχή στην τοπική κοινωνία.
• Λειτουργία Κέντρων Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπου θα εφαρμόζεται βιωματική και διαπολιτισμική επικοινωνία και στήριξη των ευπαθών ομάδων.
• Δημιουργία δικτύου βιωματικών κέντρων για τη λειτουργία γλωσσικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης σε τόπους του εξωτερικού με τη συμμετοχή αλλοδαπών.
• Παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής προς τις ευπαθείς ομάδες για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων δυσκολιών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την αναζήτηση απασχόλησης σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Η παρούσα δράση στοχεύει στην διαπολιτισμική επικοινωνία με ομάδες μεταναστών, αλλοδαπών και λοιπών κοινωνικών ομάδων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ταυτόχρονα, τίθενται οι βάσεις για μια νέα ελληνική στρατηγική, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, υπέρ του ανθρώπου, της ειρήνης, της φιλίας και της δημοκρατίας σε ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Θα ακολουθήσουν επόμενα ενημερωτικά δελτία τύπου με ακριβείς πληροφορίες για τον τόπο και τον χρόνο των δράσεων του έργου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου