Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Δ.Τ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου  για την κάλυψη κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια

Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί από Βουλευτές  μεταξύ των οποίων και η Bουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου

Τους τρόπους και τις κατηγορίες σχετικά με την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αναφέρει σε απάντηση της σε ερώτηση Βουλευτών μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, η Υφυπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Έφη Χριστοφιλοπούλου. Όπως αναφέρεται στην απάντηση τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς με συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας .

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1926/27-8-2010, σχετικά με την κάλυψη κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού σε ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την αρ. Φ.18/106808/Δ5/31-8-2010 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την οποία επαναλήφθηκε η αρ.Φ.18/98420/Δ5/6-8-2008 εγκύκλιος, τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία δύναται να προσλαμβάνουν έως τη λήξη του σχολικού έτους  τις ακόλουθες κατηγορίες εκπαιδευτικών με την κάτωθι σειρά προτεραιότητας: 
1.Συνταξιούχους δασκάλους του δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους και συνταξιούχους δασκάλους των ιδιωτικών σχολείων οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το 70ο  έτος της ηλικίας.
2. Πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.
3.Τελειόφοιτους Παιδαγωγικών Τμημάτων, κατόχους οποιουδήποτε πτυχίου Α.Ε.Ι.
4.Πτυχιούχους Πανεπιστημιακών Τμημάτων στους οποίους δίνεται το δικαίωμα διορισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους κλάδους Π.Ε..01 έως  Π.Ε 07, οι οποίοι είναι κάτοχοι και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Παιδαγωγικού Τμήματος.
5.Πτυχιούχους Τμημάτων Νηπιαγωγών (Π.Ε.60) για διδασκαλία  στις Α΄και Β΄τάξεις του Δημοτικού.
Η τεκμηρίωση της μη ανεύρεσης δασκάλων για διορισμό στα δημοτικά σχολεία θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή νομίμου εκπροσώπου του σχολείου ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αγγελία του ενδιαφερομένου ιδιοκτήτη  σε δυο τοπικές εφημερίδες, και με βεβαίωση από τις κατά τόπους  Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. περί  τη μη ύπαρξης δασκάλων στα Μητρώα Ανέργων.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Η ερώτηση που είχε κατατεθεί προς την  Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου, για την κάλυψη κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, στις 23 Αυγούστου έχει ως εξής:
Πολλά Ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπίζουν έλλειψη διδακτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό) κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προς αντιμετώπιση των αναγκών του συμφώνως με το άρθρο 31 του νόμου 682/1977(ΦΕΚ 244 1/9/1977) οι ιδιοκτήτες προτείνουν αντικαταστάτη προς τον Επιθεωρητή Εκπαιδεύσεως της αυτής ειδικότητος ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις συγγενούς ειδικότητας. 
Πάρολα αυτά, σήμερα διαπιστώνονται στα ιδιωτικά σχολεία ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό άνω των 300 πτυχιούχων διδασκόντων για τις τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και άνω των 200 για την Α΄ και Β΄ τάξη.
Τα κενά αυτά καλύπτονται παρατύπως με πτυχιούχος νηπιαγωγούς ή συνταξιούχους δασκάλους ή  αδιόριστους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη σιωπηρή ανοχή του Υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό, επιλύονται πολλά προβλήματα εξασφαλίζοντας την ομαλή ροή της εκπαιδευτικής χρονιάς αλλά και πολλά προβλήματα δημιουργούνται επιβαρύνοντας και τους εργαζομένους και τα Ιδιωτικά σχολεία. Ερμηνεύοντας περαιτέρω το νόμο 682/1977 θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιτραπεί στην  ιδιωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση να απορροφήσει εκπαιδευτικούς από το μεγάλο αριθμό άνεργων νηπιαγωγών και διδασκόντων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.     

Ερωτάται η κα. Υπουργός
Προκειμένου να ξεπεραστεί η αδυναμία εξεύρεσης διδακτικού προσωπικού με πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος για την κάλυψη κενών εκπαιδευτικών θέσεων σε Ιδιωτικά σχολεία, προτίθεστε να προβείτε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει σε νηπιαγωγούς και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καλύπτουν τις κενές θέσεις; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου