Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ: Tα σπουδαιότερα δημόσια αγαθά για τους πολίτες

Γράφει ο: Σιδηρόπουλος Γεράσιμος
Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης

Σαν σύνθημα τον παραπάνω τίτλο τον χρησιμοποιούν όλοι, πολιτικοί και πολιτικάντηδες, νέοι και ηλικιωμένοι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, άρχοντες και λαϊκοί.
Το υιοθετούν όμως και το εφαρμόζουν λίγοι.


Πήρα αφορμή γι’ αυτή την τοποθέτησή μου από το «δράμα» που ζω αυτές τις ημέρες (αρχές Σεπτέμβρη) ως Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης, αλλά γνωρίζοντας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άλλοι Δ/ντές των σχολείων της πόλης, καθώς και διάφορα δημοσιεύματα ατόμων και φορέων που προτείνουν την άλφα ή την βήτα άποψη για την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου Κατερίνης.
Αρχικά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνετέλεσαν διαχρονικά, έστω και καθυστερημένα, να λειτουργήσει το Νέο Νοσοκομείο Κατερίνης, ένα κόσμημα για την Πιερία που θα καλύπτει ανθρώπινα τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής μας. Τι γίνεται όμως με την παιδεία; Όλες αυτές τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη βρισκόμαστε σε συνεχείς ρήξεις με τους γονείς που θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο σχολείο. Φωνές, κλάματα, ρουσφέτια, πιέσεις. Αν εφαρμόζεις νόμους και κανονισμούς ενεργείς αξιοκρατικά και δίκαια σε αντιμετωπίζουν σαν εξωγήινο. Πάνω από όλα να βολέψει ο καθένας το δικό του παιδί.
Είναι όμως ως ένα βαθμό αυτό δικαιολογημένο; Και αν ναι γιατί;
Τα γυμνάσια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Κατερίνη, 3ο-4ο-6ο, έχουν από 30 μαθητές στο τμήμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να εγγράψουν ούτε ένα μαθητή που μένει δίπλα στο σχολείο.
Τα Γυμνάσια στη βόρεια Κατερίνη και Πιερία, 3ο-4ο-6ο-Κ. Μηλιάς-Ρητίνης, έχουν κάθε χρόνο στη Γ΄ τάξη 450 μαθητές, η δυνατότητα απορρόφησης των 3ου και 4ου Λυκείου είναι με 30άρια τμήματα 270 μαθητές, οι υπόλοιποι πηγαίνουν στα άλλα Λύκεια στην περιοχή του γηπέδου και απ’ ό,τι γνωρίζω και εκεί τα πράγματα είναι οριακά.
Με δεδομένα τα παραπάνω και την δέσμευση του υπουργείου για 25άρια τμήματα ένα λύκειο άμεσα, και ένα γυμνάσιο στη Βόρεια Κατερίνη θα ανακούφιζε το στεγαστικό πρόβλημα της Παιδείας στην πόλη μας.
Χωροταξικά λοιπόν και λόγω των παραπάνω και του επείγοντος του θέματος, έχω την άποψη ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί με μικρό κόστος και λίγες παρεμβάσεις από την επόμενη χρονιά για την λειτουργία ενός τουλάχιστον Λυκείου.

Υστερόγραφο: Αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο υπουργείο υγείας, έχω να πω ότι ο χώρος των 80 στρεμμάτων που έγινε το Νέο Νοσοκομείο παραχωρήθηκε από το υπουργείο γεωργίας και ουσιαστικά από τους ακτήμονες κατοίκους του Ν. Κεραμιδίου για τους οποίους προορίζονταν.
Όλα είναι δικά μας και πρέπει να επιλύουν προβλήματα και να ικανοποιούν ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου