Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας συμμετείχε η Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, με το συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


Σοφία Μαυρίδου:
«Δεσμεύομαι την επόμενη ημέρα να είμαι δίπλα σας»



 Ενημερώθηκε για ζητήματα της επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης




Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκε, κατόπιν αιτήματός της, η Σοφία Μαυρίδου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, προκειμένου να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού και να ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα ζητήματα της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας καλωσόρισε την κ. Μαυρίδου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα της. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε στην κυρία Μαυρίδου μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που διεκδικούν οι παραγωγικές τάξεις με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Μάλιστα ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικό ο νομός μας να εκπροσωπείται δυναμικά στην Περιφέρεια ώστε οι όποιες διεκδικήσεις μας να έχουν αποτέλεσμα».

 

Τα ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

1.    Τη δημιουργία, αρχικά, εμπορευματικού (cargo) αεροδρομίου στη θέση Kλειδί του Ν. Ημαθίας με δυνατότητα μελλοντικής μετεξέλιξης σε πολιτικό, καθότι θα ωθήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Πιερίας και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών καθώς και μέρος της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

2.    Την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ (καλοκαιρινού – χειμερινού και εναλλακτικού) της Πιερίας με άμεση χορηγία διαφημιστικής προβολής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3.    Τη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού σταθμού στο σημερινό Δήμο Μεθώνης (περιοχή Μακρυγιάλου) αξιοποιώντας την επικαιροποιημένη μελέτη που έχει ήδη αναλάβει να χρηματοδοτήσει το Επιμελητήριο Πιερίας.

4.    Τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αιγίνιο Πιερίας όπου έχει πραγματοποιηθεί και η ανάλογη μελετητική προεργασία.

5.    Τη μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες και η διαχείρισή τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ειδικών χώρων για τους αλιείς.

6.    Τη δημιουργία ενός Θεματικού Πάρκου με βάση τον Όλυμπο και τη Μυθολογία, που θα δώσει ιδιαίτερο στίγμα στην πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής μας.

7.    Τη δημιουργία ενός Εκθεσιακού – Συνεδριακού Κέντρου στην Πιερία, πρωτοβουλία στην οποία το Επιμελητήριο μπορεί να πρωτοστατήσει.

8.    Την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου Κέντρου Προπονητικού & Αθλητικού Τουρισμού στον Κολινδρό ή/και στον ορεινό όγκο των Πιερίων, που θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό με παράλληλη παροχή υπηρεσιών θεραπείας.

9.    Την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους με εκχώρηση τουλάχιστον 100 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου θεραπευτικού & ιαματικού τουρισμού.

10.    Τη συνδρομή της Περιφέρειας στην καταπολέμηση του παραεμπορίου και της ανεξέλεγκτης επέκτασης των κινέζικων καταστημάτων.
11.    Την επιτάχυνση των διαδικασιών και την καλύτερη στόχευση της εγγυοδοσίας για επιχειρηματίες της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

12.    Την  άσκηση πίεσης προς τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς που έχουν χρέη προς ιδιώτες για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και την οικονομική ανακούφιση σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο.

13.    Τη συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας για απεγκλωβισμό κάποιων περιοχών από τις αντιαναπτυξιακές Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.


Σοφία Μαυρίδου

Με τη φράση «Δεσμεύομαι την επόμενη ημέρα να είμαι δίπλα σας», η κ. Μαυρίδου απευθύνθηκε προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας τονίζοντας με νόημα ότι γι αυτήν η σκληρή δουλειά ξεκινά την επομένη των εκλογών: «σίγουρα η εκλογική διαδικασία απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Τις πιο σκληρές μου μάχες, όμως, θα τις δώσω την επόμενη ημέρα των εκλογών. Θα το δείτε στην πράξη. Θα είμαι παρούσα σ’ ότι ζητήσουν οι παραγωγικές τάξεις του νομού με γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας».

Η κ. Μαυρίδου σημείωσε ότι θεωρεί σημαντική ευκαιρία να βρίσκεται ανάμεσα στους εκπροσώπους των επιχειρηματιών και να ακούσει τα ζητήματα που θέτουν ως προτεραιότητα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σ’ ένα προς ένα τα θέματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο αποδεικνύοντας ότι όχι μόνον είναι πλήρως ενημερωμένη για όσα απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά κυρίως ότι και γι αυτήν είναι ζητήματα προτεραιότητας για την τοπική ανάπτυξη. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι πολλά από αυτά θα τα συμπεριλάβει στον προγραμματικό σχεδιασμό της.

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Μαυρίδου αναφορικά με τα ζητήματα του τουρισμού και της αξιοποίησης του Ολύμπου:«προτεραιότητά μου είναι η εξασφάλιση  κονδυλίων για την τουριστική προβολή όλης της παραλιακής ζώνης της Πιερίας, από τη Μεθώνη και την Αγαθούπολη έως τους Νέους Πόρους. Επίσης, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ειδικό τουριστικό έντυπο για το Ελατοχώρι και το Χιονοδρομικό Κέντρο καθώς και για όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας και τους τέσσερεις βασικούς αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας. Όσον αφορά τον Όλυμπο, δεν είναι τυχαίο ότι στο διαγωνισμό για τα παγκόσμια μνημεία της φύσης προκρίθηκε σε πολλά στάδια. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο με ήπιες παρεμβάσεις σεβόμενοι το περιβάλλον και την ιστορία του. Για παράδειγμα, ένα θεματικό πάρκο στου πρόποδές του δεν εμπίπτει σε συνθήκες Ραμσάρ και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντιθέτως, δίνει ώθηση στον επισκέπτη να περπατήσει στον Όλυμπο, να επισκεφθεί τα καταφύγια και να μείνει σε ξενοδοχεία – εστιατόρια του νέου δήμου Δίου – Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής».

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου συζητήθηκα και εγκρίθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που μεταξύ άλλων, αφορούν: τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στη Βουλγαρία, την παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης – συμβουλευτικής υποστήριξης των ΜΜΕ καθώς και τη δημιουργία εξειδικευμένου επιχειρηματικού περιεχομένου, την εκπόνηση μελέτης αγοραστικών συνηθειών από το ΤΕΙ και τη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου