Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα Νομάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της νεώτερης ιστορίας του Ελληνισμού ζωντανεύει η επέτειος των 88 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Μία ημέρα  αφιερωμένη στους χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας που έπεσαν θύματα της φρικτής τραγωδίας  αλλά και σε όλους όσους  γλίτωσαν το θάνατο αλλά ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, άφησαν πίσω τις περιουσίες τους και αναζήτησαν μια νέα ζωή σε νέες πατρίδες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Στους Έλληνες της Μικράς Ασίας ο νεοελληνικός πολιτισμός και το νεότερο ελληνικό κράτος οφείλουν και  κάποιες από τις πιο φωτεινές τους σελίδες. Γιατί με την ιδιαίτερη πολιτιστική τους φυσιογνωμία, την πνευματική τους καλλιέργεια και την ισχυρή θέλησή τους να προκόψουν και να πετύχουν, εμπλούτισαν σημαντικά την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή των νέων τους πατρίδων. Πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στα κοινωνικά πράγματα, διατηρώντας τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Οι Έλληνες της Μικρασίας θυμούνται και με κάθε τρόπο και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη από τις χαμένες πατρίδες. Μαζί τους  όλοι εμείς  οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια αλλά και να αξιώνουμε με κάθε ευκαιρία το σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στα ιστορικά τους δεινά και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Ο  ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου