Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργασία ΠΚΜ – ΕΔΙΠΑΒ

Τις δυνάμεις τους ενώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού δράση ειδικά στον τομέα της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και κρουσμάτων βίας.

Το Σωματείο με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, θα αναλάβουν κοινές δράσεις και θα διερευνήσουν τη σύμπραξη και των δύο ΥΠΕ στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας.



Στόχος είναι να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν υποδομές ανθρώπινου δυναμικού για τη λειτουργία του Δικτύου, να προετοιμαστεί και να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή για παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής για θέματα πρόληψης ατυχημάτων και βίας σε φορείς και πολίτες, να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό (ηλεκτρονικό και έντυπο) για ειδικούς και για το ευρύτερο κοινό και τέλος να δημιουργηθούν και να οργανωθούν πυρήνες για την επίτευξη των σκοπών της συνεργασίας μέσω της επιλογής και ορισμού συγκεκριμένων χώρων των πεδίων αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών (εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων).

Το Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας δημιουργήθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων το Νοέμβριο του 2005 και συστάθηκε ως σωματείο τον Ιούνιο του 2007. Τα μέλη του εκπροσωπούν κυρίως μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αλλά και υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς, ΑΕΙ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις κτλ. Συμμετέχουν: Χαμόγελο του Παιδιού, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», «Κλίμακα», «Πνοή», ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού».

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «κοινός στόχων όλων όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια είναι να μειωθούν τα ατυχήματα και τα κρούσματα βίας, μέσω της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης πολιτών και φορέων. Προσπαθούμε να εδραιώσουμε ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, εύκολα προσβάσιμου στο κοινό και τους φορείς πρόληψης. Παράλληλα, θέλουμε να επιτύχουμε τη συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων, ώστε να ενισχύσουμε την πρόληψη και γενικότερα να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασφάλειας. Σκοπός είναι να συντάξουμε και να υποβάλουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, να εκπονήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και να στείλουμε μηνύματα πρόληψης κατά των ατυχημάτων και της βίας, για να περιορίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, που πλήττουν πρωτίστως τις μικρές ηλικίες, που είναι και οι πλέον ευάλωτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου