Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 3ης ΥΠΕ

Διευρυμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της περιοχής ευθύνης της ξεκινά η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από επτά (7) Κέντρα Υγείας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα, τα ΚΥ Χαλάστρας, Αλεξάνδρειας, Κρύας Βρύσης, Λιτοχώρου, Άργους Ορεστικού, Αριδαίας και Ευόσμου Θεσσαλονίκης (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου). 


Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ομάδες φροντίδας υγείας για τον μαθητικό πληθυσμό, αποτελούμενες από τις εξής βασικές ειδικότητες, γενικό ιατρό (ή παιδίατρο), οδοντίατρο, επισκέπτη υγείας (ή νοσηλεύτρια). Οι Ομάδες Φροντίδας Υγείας συναντήθηκαν προχθές στο Κ.Υ. Χαλάστρας, παρουσία του υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτη Νάνου, ο οποίος έχει την ευθύνη και τον συντονισμό του προγράμματος. Αναλύοντας τη σημασία του προγράμματος, ο υποδιοικητής ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της 3ης ΥΠΕ είναι η προληπτική ιατρική και αγωγή υγείας στην Κοινότητα, μέσα από ενιαίες και ολοκληρωμένες δράσεις. Για το σκοπό αυτό ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για το μαθητικό πληθυσμό. Πέραν των προβλεπόμενων ιατρικών εξετάσεων, μέσα από ειδικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά, η ανίχνευση της σχέσης των μαθητών με το Διαδίκτυο, τις διατροφικές τους συνήθειες, την άθληση, το επίπεδο επικοινωνίας στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

•    Να χαρτογραφηθεί η υφιστάμενη υγειονομική πραγματικότητα, ώστε να σχεδιασθούν ειδικές δράσεις αγωγής υγείας για την ερχόμενη χρονιά.
 
•    να αποκτηθεί εμπειρία και να λυθούν οργανωτικές αδυναμίες, ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα δέκα επτά (17) Κέντρα Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
  
•    Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για επιστημονικές και άλλες εργασίες, τα συμπεράσματα των οποίων θα είναι στη διάθεση όλων των επαγγελματιών υγείας.

Το πρόγραμμα ξεκινά την 11/10/2010 και ολοκληρώνεται την 20/5/2011, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου