Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η καταστροφική πορεία της οικονομίας της χώρας και η ανελέητη επίθεση στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα

Επίκαιρη Επερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας


Η κοινωνία μας, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σαν συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής που έχει επιβληθεί από Κυβέρνηση και  Τρόικα (Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ) μέσω του μνημονίου.


Η Ελλάδα σήμερα  βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση που καθημερινά  γίνεται εντονότερη, η ανεργία καλπάζει  και η ανασφάλεια του κόσμου κορυφώνεται. Η κυβέρνηση με την επιλογή της πρόσδεσης της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε απόλυτη σύμπλευση με τα διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα, καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σήμερα ζουν μέσα στην αγωνία και την απόγνωση για το πώς θα πληρώσουν τη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τις  συγκοινωνίες, πως θα  αντεπεξέλθουν γενικότερα στα πάγια έξοδά τους. Για το φόβο μη  χάσουν τη δουλειά τους, όσοι  δεν την έχουν χάσει ήδη. Για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα.  Για το πώς θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για το πώς θα πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Τι άκουσαν αυτοί οι άνθρωποι από τον κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ; Ότι ο ίδιος, η κυβέρνησή του, και ενδεχομένως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την τρόικα, θλίβονται βαθύτατα για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την κοινωνία. Αλλά ότι δεν πρέπει να ανησυχούν που δε θα χουν δουλειά, δε θα στείλουν τα παιδιά φροντιστήριο, δε θα χουν θέρμανση το χειμώνα, γιατί  -όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός- η Ελλάδα βρίσκεται τάχα σε τροχιά δυναμικής εξόδου από την κρίση.
Παράλληλα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι άκουσαν την φοβερή (!) δέσμευση πως «εφ όσον τα έσοδα το επιτρέψουν» ο  Πρωθυπουργός «θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας να ασχοληθεί μαζί τους.
Από την άλλη,  η κυβέρνηση  προσφέρει  στις τράπεζες άλλα 25 δις., στο κεφάλαιο φτηνά μεροκάματα, επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές και φτηνές απολύσεις, στις ανώνυμες εταιρείες ακόμα πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, στους υποτιθέμενους ξένους επενδυτές απαλλαγή από κάθε εμπόδιο της πολεοδομίας, της δασικής υπηρεσίας, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος, στους φοροφυγάδες ουσιαστική απαλλαγή από κάθε έλεγχο και από την άλλη θυσίες μόνο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Με λίγα λόγια, οι έχοντες και κατέχοντες δεν καλούνται να υποβληθούν σε καμία θυσία για να σωθεί η χώρα αλλά μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες, μόνο όσοι ζουν και αγωνίζονται να επιβιώσουν με τον ιδρώτα τους θα πληρώσουν.
Από τα ίδια τα απολογιστικά στοιχεία για την οικονομία και απασχόληση η  ασκούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη.
- Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται συνεχώς και συνεπώς οι σημαντικοί τομείς πχ της υγείας,  της παιδείας κλπ υποβαθμίζονται. Οι δραματικές ελλείψεις  διδακτικού και  νοσηλευτικού προσωπικού πολλαπλασιάζονται.
- Σημαντικοί κλάδοι (πχ Ενέργειας) και  στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις πχ ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ κλπ απελευθερώνονται και παραδίδονται στο ιδιωτικό, ξένο κεφάλαιο χωρών που αρνούνται οι ίδιες να απελευθερώσουν τους αντίστοιχους  κλάδους.  Γενικότερα συνεχίζεται το μεγάλο ξεπούλημα της  δημόσιας περιουσίας.
- Η μικρομεσαία επιχείρηση πλήττεται κάθε μέρα και περισσότερο τόσο λόγω της ύφεσης όσο  και λόγω της απουσίας πολιτικής στήριξής της.
- Η ανεργία με βάση τα επίσημα στοιχεία ανέβηκε από 9,8 % τον Οκτώβριο 2009 (μήνας ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση) σε 11,8% το Β’ Τρίμηνο του 2010. Με βάση την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία η πραγματική ανεργία θα φθάσει το 20% (περισσότεροι από 1.000.000 άνεργοι) το 2011.
- Τα «κλειστά» επαγγέλματα, στη χειρότερη αυτή  περίοδο της ύφεσης κατ’ επιταγή της Τρόικας που υπερακοντίζει η κυβέρνηση, ανοίγουν χωρίς μάλιστα να έχει εξαντληθεί ο διάλογος με κάθε  συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.
- Η φορολογική πολιτική είναι άδικη και αντικοινωνική, εργαλείο βίαιης ανισοκατανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων. Όπως προέκυψε από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η κυβέρνηση κινείται στην εμβάθυνση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, που έχει βιώσει ποτέ η χώρα. Ο Πρωθυπουργός όπως εξήγγειλε στη ΔΕΘ θα προχωρήσει:
Πρώτον στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% από το 2011! Οι  μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αφού με τα κατάλληλα λογιστικά «μαγειρέματα» θα «βαφτίζουν» το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους «αδιανέμητα κέρδη»,  θα υφίστανται τον εξευτελιστικά χαμηλό συντελεστή του 20%. Επισημαίνουμε ότι η μείωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τον συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη.
Δεύτερον, στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2009. Οι φοροφυγάδες έλαβαν το μήνυμα να συνεχίσουν την φοροδιαφυγή, τα έσοδα από ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ θα μειωθούν περισσότερο και όλοι θα περιμένουν την επόμενη περαίωση.
 
Πρόκειται για μια πολιτική κοινωνικού και οικονομικού αδιεξόδου που περιλαμβάνει τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.
Με την ασκούμενη αυτή  κυβερνητική πολιτική, τα προβλήματα και η κρίση θα διαιωνίζονται αφού η  πολιτική αυτή δεν δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση καθώς κινείται στο δρόμο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ο οποίος ευθύνεται για  την κρίση.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση υπάρχει και είναι εντελώς διαφορετικός.
Περνάει μέσα από την στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.
Από την ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων.
Από την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Από την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
Από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 
Από την ανατροπή τελικά  του Μνημονίου και των  απαιτήσεων του για διάλυση της κοινωνικής συνοχής και του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής της όταν πέρα της καταστροφής στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τεράστια ζημιά έχουν υποστεί και πολλοί κλάδοι της οικονομίας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κλπ.
2.    Με δεδομένο ότι πέραν των δυνάμεων της Αριστεράς, διεθνούς κύρους προσωπικότητες αλλά και πλήθος κοινωνικών φορέων της χώρας μας θεωρούν ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι ασκούμενες πολιτικές και ότι  το μνημόνιο είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό, τι πρόκειται  να πράξει η κυβέρνηση;
3.    Με ποια νομοθετήματα, ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες συγκεκριμένες στοχεύσεις σκέπτονται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη χωρίς, παράλληλα, να οξυνθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα;
4.    Με ποιες πολιτικές δράσεις  θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και θα προστατεύσουν τους ανέργους;
5.    Γιατί αρνούνται να προστατεύσουν ακόμη και στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις στους κλάδους ενέργειας, μεταφορών, ύδρευσης κλπ ώστε να αποτελέσουν εργαλεία για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, ενίσχυσης της απασχόλησης και εξόδου από την  κρίση;
6.    Γιατί ενισχύουν  σε μόνιμη βάση τις Τράπεζες ενώ υποβαθμίζουν και δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των συναλλασσομένων και ενίσχυσης της ρευστότητας και της πραγματικής οικονομίας;
7.    Ποια μέτρα θα λάβουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την ενίσχυσή τους
8.    Γιατί αρνείται η κυβέρνηση να φορολογήσει ουσιαστικά τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες; Θα εξετάσει  πως θα μεταβληθεί η σχέση αυτή υπέρ των αδυνάμων στρωμάτων και δεσμεύεται πριν φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή να το φέρει σε διαβούλευση;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη
Θεόδωρος Δρίτσας
Μιχαήλ Κριτσωτάκης
Αναστάσιος Κουράκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βασίλειος Μουλόπουλος
Δημήτριος Παπαδημούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου